6ker

Szeretem Terézvárost!

Vigyázó szemetek Erzsébetvárosra vessétek! - Betelt a pohár? Merre tovább "bulinegyed"?

Valami elindult Erzsébetvárosban. Egyre több tiltakozásról érkezik hír a szomszéd kerületből, sőt fórum is szerveződött az évek óta fokozódó feszültség miatt és úgy tűnik, hogy mára annyira felforrtak a kedélyek, hogy ki fog borulni a bili. Ne is csodálkozzunk, hiszen minden nap szembesülünk a vigalmi negyedben létezés problémáival. A szeméttel, a hangoskodással, a közbiztonság romlásával, a taxis hiénákkal és a túlzsúfoltsággal. Az elmúlt években a kocsmák a Nagykörúton is elszaporodtak, gyakorlatilag egy permanens fesztiválhangulatot hozva ezzel az itt lakók fejére. Lássuk most mi is történik. 

 

 

Erzsébetvárosban mindig is hangsúlyosabb volt a civilek fellépése, mint Terézvárosban. Terézvárosban eddig jellemzően egy ügyre álltak össze a helyiek mint például a Benczúr kert ügye, addig Erzsébetvárosban folyamatosan több szervezettel képviseltetik magukat a közéletben hosszú ideje. A 7. kerületi civilek valamiért aktívabbak, mint a 6. kerületiek ez tény. Valóban szükség  is van a civil kurázsira, ugyanis sokszor súlyos problémákkal kell együtt élnie az itt lakóknak,. Az utóbbi időben ugyanis teljesen elszabadult a bulizás a kerületeinkben. A két kerület vezetése, most látszik ébredezni az ügyben, a sörbringák (beerbike) kitiltásával, de valós megoldást nem kínálnak a városrész problémáira. Az eredmény pedig a tehetetlen indulat sok érintett részéről, akik úgy érzik nem megfelelően foglalkoznak a problémáikkal. Érdemes megnézni két facebook oldalt Erzsébetvárosból.

Klauzália csoport

Élhető Erzsébetváros csoport

Mindkét csoport a kerület ügyes bajos dolgaival foglalkozik, előbbi régebb óta nagyobb tagsággal, utóbbi, pedig újabb csoport és kifejezett harcos hangnemben gyűjti a problémákat. Láthatunk ezekben a csoportokban, szemetet, részeg hőbörgést, 30 ember közös éneklését és sok más megdöbbentő esetet is. Napi szinten újabb és újabb tartalmak kerülnek fel. 

Most már tény, hogy csökkenteni kell a nyomást a városrészen. Természetesen meg kell őrizni a belváros nyitott, színes-szagos és vendégszerető arculatát, de minden itt élőnek joga van a pihenéshez és a kulturált életkörülményekhez. A megoldás pedig, hogy csökkenteni kell a kerületeinkbe érkező bulizni vágyó emberek számát. Nem ennek a két kerületnek kell egész Budapestet szórakoztatnia, ráadásul igen kis területen a Király-Kazinczy utcák vonzáskörzetében és a körút tengelyén.
Ugye emlékszünk azokra az időkre amikor Budapest több pontján is voltak buliközpontok? Ilyen volt a Hajógyári sziget, vagy a régi Zöldpardon és környéke.  Azóta megváltozott a környezet és a Nagykörút is becsatlakozott kocsmanegyedbe, ahol a  régi boltok, mozik, gyakorlatilag egy kocsmasorrá vált az utóbbi pár évben.

A Nagykörúton ünnepelték a foci EB sikereit, itt robbantottak és itt vonul át sok sok ezer ember éjszakánként.


A bulinegyed a kétezres évek eleje óta óta létezik és nem vigyázunk rá. Kiárusítjuk és egy bazári búcsút csinálunk belőle. A romkocsmák homályát a dübörgő zene és a zsúfolt sokadalom váltotta fel. Az itt élők pedig kétségbeesetten filmeznek és fotóznak, sőt egy fórumot is szerveztek a sérelmek közlésére és a megoldás keresésére. Könnyen lehet ez a fórum az ellenállás kezdete. 

A Facebook esemény ide kattintva érhető el

Tekintve, hogy a csoportokban posztolók hangneme egyre ingerültebb, komoly indulatokra számíthatunk az eseményen. Félő azonban, hogy a napi problémák miatti indulatok elvonják a figyelmet arról, hogy alapvetően egy budapesti problémáról van szó. Ugyanis Budapestnek  koncepciót kell alkotnia arról, hogy hol is szeretne vigalmi negyedet, mondjuk a belvároson kívül. Ennyi és nem több a megoldás. Kevesebb vendéglátóhelyre van szükség. De ennek az eredménye azonban nem lehet a teljes vendéglátóhely ellenesség sem. Ugyanis szükség van rájuk, de nem ekkora számban. A bulinegyed lehetne sokkal élhetőbb is, de ennek feltétele, hogy a Budapest ne ide koncentrálja a kocsmáit. Más kerületeknek is be kell vállalnia hasonló övezeteket. A kormányzatnak, pedig igenis engednie kell dohányzás ügyben! Szabályozott körülmények között lehessen szó dohányzóhely kialakítására a vendéglátóhelyeken. 

Mindez persze  komplex megközelítést igényelne, de a politika a fasorban sincs és Tarlós István leköszönő főpolgármestertől sem várhatjuk, hogy ilyen apróságokkal foglalkozzon. Hassay Zsófia és Vattamány Zsolt a fideszes párhuzamos univerzumból pedig azt kommunikálja felénk, hogy mindent megtesznek. Valójában pedig nem. Ugyanis jelen helyzetben a városrészek vezetőinek kezelni kell a problémát. Kötelességük!

Nem csak az évente EGY közmeghallgatás alkalmával lehessen, igen kötött feltételek mellett jelezni a gondokat, hanem le kéne ültetni a helyi civileket és a vállalkozókat egy asztalhoz. Ehhez egy polgármesternek számtalan lehetősége adott volna, ha akarja persze.

Az önkormányzati vezetéseknek pedig, nem határozatok és rendeletek mögé kéne bújnia, hanem igen is fel kell vállalnia az érdekegyeztető fél szerepét és kezdeményezniük kell három oldalú tárgyalásokat, a civil lakosság, a vállalkozók és az önkormányzat részvételével, hogy békésebb és élhetőbb városrészben élhessünk.

El kell várni a helyi vállalkozóktól, hogy szálljanak be a bulinegyed rendbetételére, ebben azokra számítva akik hosszútávon itt akarnak működni kölcsönös tisztelettel a helyi lakosokkal. A városvezetőknek pedig igenis kötelessége volna segítő kezet nyújtani azoknak, akik emberibb életminőségre vágynak.

A helyzet fokozódik Terézvárosban is. Igaz egyelőre még kevésbé látványosan, de itt is egyre több gondot jelentenek a kocsmák, az RBNB lakáskiadás, a tömeg után maradt szemét. Egyeztetésre van szükség, komplex stratégia kialakítására, mind a két kerületnek, különben a turizmus és a dzsentrifikáció megeszi Budapest belvárosát.

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr3912649041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wandál 2017.07.09. 12:26:32

A varoson kivul, mi? Ez tok eletszeru.... Szvsz ez egy reg elvesztett meccs, megszoksz, vagy megszöksz...(en is a 7ben lakom)

W

Wandál 2017.07.09. 12:32:02

500 fos fb csoport az 54ezres keruletben, mint ellenallas...

W

ARYAN 2017.07.09. 13:49:57

Szerintem el lehet költözni is. A bulinegyed lakásárai pont emiatt az egekben vannak, ennyiből sokkal csendesebb helyen is vehetnek maguknak megfelelőbb ingatlant..

nyünyüge 2017.07.09. 15:01:58

@Wandál: 500 ember, aki az adott környezetben nyiltan vállalja a szembemenést a helyi önkormányzattal, a lakóházában vagy a szomszéd házban a közösségnek vagy egyes lakóknak közvetlenül vagy közvetve bevételt, megélhetést biztosító tevékenységgel, cégekkel szemben, az nem olyan kevés.
Ráadásul az önkormányzat az előkelő idegent játssza a történetben. Gyakran megyek végig ezen területen vasárnap dél tájban. A szombat éjszakai bulik szemetje egy az egyben az utcán. Nyilván az önkormányzatnak nincs pénze szombati takarítást rendelni, jó lesz az hétfőn reggel is. De a lakók ebben élnek, minden hétvégén. És valamiért képtelen a vendéglők, büfék üzemeltetőit rávenni, hogy tágabb környezetükben gondoskodjanak takarításról, a szemételhelyezésről.
Amúgy ugyanez zajlik kisebben a Széll Kálmán téren. A szombat éjszaka is nyitva tartó pizzéria, dohánybolt, ... vendégeinek szemetét a kukából kicsordulva vagy eleve a földre dobva hétfő délelőtt 9 tájban takarítja az FKF. Addig senki sem érdekel.

FCUK6 2017.07.09. 15:48:07

Buli a központon kívül legyen, de a 200 fős ellenzéki baromságok miatt zárják le a fél belvárost. Logikus.

odamondó 2017.07.09. 17:22:19

@FCUK6: központon kívül és mégis hol? Akkor meg ott lesz baj a zajongás vagy egyenesen a bulik legyenek az M7es bevezetőjénél az Auchan mögött? Ne röhögtessük már ki magunkat.

Az élet egy városban a belvárosban van. Aki ott akar nyuggerkedni az költözzön el. Abból a pénzből bőven lehet venni igényes kerületben lakást / házat.

FinderTab 2017.07.09. 17:37:38

nehez szitu...de aki azt mondja h ez van, szokj meg v menj mashova, annak nincs gyereke/csaladja es vszinu alberlo a kornyeken, aki pont telibe fossa a helyiek problemajat.
es nem tartom jo otletnek kaposztasmegyerre tenni a buli helyeket, de ez se normalis. na pont itt lehetnek a dontehozok, nekik se konnyu, raadasul vszinu a 80% kurvara nem ott lakik, plusz ki is tomik a zsebet a vendeglatosok...nehez okosnak lenni. en mindket felet megertem...

kacsa. 2017.07.09. 18:58:08

Csak szépségtapasz, de azt én sem értem, hogy abból a pénzből, amit ezek a szórakozóhelyek termelnek (a tulajdonosnak és az önkormányzatnak is) miért nem futja gyakoribb takarításra és szemétszedésre. A mocsok nagyja jól behatárolható időben keletkezik, mégis napokig ott van (igaz, ez IX. kerületi tapasztalat).

Zaj: Erre nincs ötletem. Egy zajos helyről kijőve óhatatlanul hangosabban beszélnek az emberek a szükségesnél, még akkor is, ha nem fogyasztottak alkoholt. Amelyik kocsmának volt már ebből gondja (lakossági panasz) és vannak "régi bútordarab" törzsvendégei, azok sokszor rászólnak a hangoskodókra. Viszont a belső részeken általában nem ilyen a vendéglátóhelyek ügyfélköre.
Megjegyzem: a Nagykörúton belüli helyek árait többnyire nem az átlag magyar zsebére szabták, úgyhogy ha nem muszáj, inkább máshova megyek

Jó Estét 2017.07.10. 13:27:19

Nem tul eletszeru es kozbiztonsagilag is elegge necces elhagyatott kulvarosba tenni bulinegyedet (lasd hajogyarirol eltunt emberek pl), a zold pardont is kiutaltak, jelenleg a helyen mocsar/sivatag mukodik (idojaras fuggvenyeben), pedig biztos lett volna koztes megoldas... Igen, valahol lennie kell bulinegyednek, es igen erre a belvaros a legalkalmasabb, DE: baromira nem artana nagyobb hangsulyt fektetni a kozbiztonsagra es a koztisztasagra a kornyeken, mert igy tenyleg europa legalja fogja csak gozkieresztonek hasznalni a varosreszt, ami hosszu tavon igen karos lehet a turizmus szamara is...

Wandál 2017.07.12. 13:03:06

@kacsa.: a drágaság egy közhiedelem. mivel elképesztő mennyiségű vendéglátóhely van, ezért nem lehetséges túl magas árakat tartani. nézd meg például a bulinegyed epicentrumának számító sziplakert árait. a (kukoricadara mentes) szlovák láger 0,5l 590ft sem drága, de a bor (Mészáros pincészet, Pécsely) kifejezetten olcsó 250ft/dl, annak üvege 1300-1500ft... ennél olcsóbban tényleg csak valami talponállóban lehet inni...

w

kacsa. 2017.07.12. 13:36:51

@Wandál: "a drágaság egy közhiedelem"
Amit valahogy mindig alátámaszt az, ha évente párszor ott akad dolgom (értsd: valaki más ott néz ki helyet). Ha körbejárnám a környéket, lehetséges, hogy találnék olcsóbb kocsmát, például annak idején a tetthely is még a Nagykörúton belül volt, elég jó árakkal, de az utcákra kitett árlapok alapján nekem nem tűnik olcsónak a többi hely sem. Valószínűleg az én pénztárcám vékony vagy "elkényeztetett" az a pár, ár-érték arányban jó budapesti hely. Ha megyek valahová, az többnyire a Nagykörúton kívül van, nem talponálló és nem is a Koccintós, Dankó Pista, La Fiesta kategóriát szoktam választani, de valahogy mégis jóval olcsóbb (tudom, a bérleti díj is az).

Kinek, mi számít drágának, a környék az oda látogatók pénztárcájához igazítja az árait, bent meg a pénzes(nek gondolt) külföldiből sok van, ami feljebb húzza az árakat.

matz 2019.11.27. 06:11:38

@ARYAN: remélem te is elmész innen, és az új helyen meg majd nyomoroghatsz

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek