6ker

Szeretem Terézvárost!

Az Andrássy után a körúton is megcsonkították a fákat

Alig pár napja metszették vissza, majd tépték ki gyökerestül az Andrássy úti fákat. De úgy látszik, nem volt elég a pusztításból. Most a körúti fákon a sor.

ke_pernyo_foto_2019-08-10_0_42_51.png

Kép: Bár a munkások azt mondták, a forgalmat zavarják az ágak, jól látható, hogy a ház felőli oldalon csonkították meg a teljesen egészséges, gyönyörű fákat.

Egyik olvasónk küldte ezeket a szomorú fotókat péntek délután. Több méteres egészséges ágakat metszettek le a Teréz körúti fákról. Olvasónk próbálta megtudakolni, hogy mi az oka az újabb pusztításnak. Válaszul azt a hanyag feleletet kapta: “zavarja a forgalmat”. Márpedig a képek alapján egyértelműen látszik, hogy a szép, egészséges fáknak a ház felőli oldalát csonkították meg.

Nagy veszteség ez a belvárosnak, ahol így is fájóan kevés a fa és a zöld terület. A statisztikák szerint Terézváros különösen rosszul teljesít a növények tekintetében, itt az egyik legkisebb az egy főre jutó zöldfelület. Minden emberre egy kisebb méretű cserepes virágnyi jut csupán, alig 0,4 négyzetméternyi.

Vajon miért van az, hogy gyönyörű, egészséges fáinkat minden következmény nélkül meg lehet csonkítani, ki lehet vágni? Miért van az, hogy természeti értékeinket sem a főváros, sem a VI. kerület vezetői nem védik. Meddig hagyjuk még ezt a pusztítást? Meddig tűrjük, hogy a szakmailag alkalmatlan városvezetők miatt szépen lassan belefulladunk a szmogba?

Pedig közös érdekünk lenne, hogy megbecsüljük fáinkat, és tovább bővítsük a zöld terület méretét. Hogy városunk zöldebb, otthonosabb és egészségesebb legyen. Kár, hogy ezt csak az itt élők szeretnék, vezetőink viszont annál kevésbé...

68384382_715483672232102_236992365498204160_n.jpg

Kép: Több méteres, teljesen egészséges ágakat vágtak le a Teréz körúti fákról.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr8715001786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexease 2019.08.11. 13:00:33

Tobb dolog miatt kell/lehet/szoktak ilyet visszavagni:

– Elektromos kabelekre log ra (meg a zoldek sem orulnek a felnapos aramszunetnek; foleg a szuper-zoood, akinek legkondija es autoja is van:D).
– Esozeskor kockazatot jelent a tobbszorosen nehez ag letorese (es a gyalogosok agyon utese vagy a szuper zoood autojanak totalkarosra zuzasa:D).
– Szelben-viharban masszirozza a haz homlokzatat. Ami persze csak az ottlakokat zavarja, a nehany (tiz)millios felujitaskor.

En is "zold" vagyok, de esszel, nem non-stop osszeeskuvest es idiotizmust (foleg nem politikait) skandalva.
OK, ebben is van mutyi es egyebek, de miben nincs ebben az orszagban az elmult 1000, de foleg 100 evben?!?! A mutyit NEM most talaltak fel: erdemes olvasgatni az 1800-as evek varsofejleszteset vagy a multszazad elejet.

enrikokaruszo 2019.08.11. 17:37:35

vajon valóban ennyire hülye a hírfogyasztó közönség, vagy azért alulméretezik időnként....föl kéne nyomni a bálintgazdát, múltkor a tévében ágakat vágott le a fákról
bzmeg

nagykerek 2019.08.11. 17:47:03

Legalább annyit tudhatna a nagy tudású cikkíró, hogy a körút és az Andrássy út a főváros hatóköre.
Szidja Tarlóst meg a Főkertet, ha ilyen ingerenciája van.

MultilateralDezvoltat 2019.08.11. 17:47:40

Próbálom elképzelni, ahogy ezek az egysejtű károgók hajat és körmöt sem vágatnak soha... :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2019.08.11. 19:36:53

Alig van zöld a fővárosban, amit az agglomerációban, vagy a rózsadombon lakók vezetnek, de a MI tulajdonunk. Jogunk van tudnki minden egyes ág lemetszésének az okát. Akkor is, ha nem tetszik. Akkor is, ha ultrazöldnek neveznek. Akkor is, ha rekedtre károgja magát az autógyár és olajlobbi minden kommentelője. A helyes eljárás: tájékoztatás egy hónappal előre, panaszok és észrevételek kezelése és beépítése a tervbe, újraengedélyeztetés, újratájékoztatás, végrehajtás. A sunyin, titokban végrehajtott metszések, csonkítások illegálisak.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.08.11. 19:50:53

70-es IQ-val miért ír valaki blogot?

Rot 2019.08.11. 20:35:08

ez itt a sötétzöld blog?

Gleccsertetű 2019.08.11. 22:31:30

@Parmezanidész: nincs ilyen jogod, ez egy hülyeség

enrikokaruszo 2019.08.11. 22:32:11

@Parmezanidész: a metszés, lombalakítás a kertészeti munka része, amit itt felvetsz, pont annyira életszerűtlen, mint te magad

Aegopolis2 2019.08.12. 00:07:50

Outsiderként nyilván kussolnom kellene, mégis bátorkodom megkérdezni a szerzőtől, hogy egy körúti fa esetében esztétikai szempontú nyesés már szóba se jöhet?

m54 2019.08.12. 00:46:36

A flaszterparaszt jól megbírálta a hivatásos kertészeket, mert azok hülyék. Közben meg jó közgazdász is, ha úgy képzeli, hogy olcsóbb kevesebb ágat levágni, és azt félévente megismételni. Mert, lehet, hogy harmadannyi áglevágás esetleg csökkentené az árakat néhány százalékkal (mert nem a lefűrészelés a drága!), de az évente-félévente megismételt vágás lényegesen több lenne. Igaz, akkor lehetne sírni a rendszeres felfordulás miatt.

Néhány tény:

pestbuda.hu/cikk/20190129_tavasszal_folytatodik_a_tizezer_uj_fat_budapestre_program
"Tízezer új fát Budapestre!" - Tavasszal folytatódik a faültetés
2019. január 29. 09:36
1700 fát ültet a Főkert idén városszerte. Az őszi ültetési időszakban 2500 fát ültettek, három év alatt összesen 8350 facsemete került a fővárosba."

magyarmezogazdasag.hu/2019/04/11/42-millio-erdeszeti-facsemetet-ultettek
"A tavaszi erdősítési szezonban országosan 42 millió facsemetét ültettek el, ebből 22 milliót az állami erdőgazdaságokban.

Mintegy 1400 hektár új erdőt telepítettek, jellemzően a magángazdálkodók erdősítették a mezőgazdasági művelésre nem, vagy kevéssé alkalmas területeket a Vidékfejlesztési Program támogatásával. A meglévő erdők megújítása során mintegy 8000 hektárra ültettek facsemetéket, és e téren az állami erdőgazdaságok szerepe a nagyobb, hiszen több fiatalításra váró idősebb erdőt kezelnek. Akác és nemes nyár csemetéből ültettek a legtöbbet, ezeket követik az őshonos tölgy- és hazai nyárfajok, az utóbbiaknál azonban a szakemberek inkább a természetesen megújulást segítik. Az erdőt többségét hazánkban természetes úton újítják meg.
Idén várhatóan 6000 hektár erdő telepítésére adnak támogatást, 4800 hektárnyi erdőtelepítési kérelmet már jóváhagytak."

Milyen hiszti volt másfél éve a Semmelweis utcai fasor kivágásakor! Itt egy nem hisztis cikk 24.hu/belfold/2018/02/27/kivagtak-a-fakat-budapest-egyik-leghangulatosabb-utcajaban/
Érdemes megnézni a képeket, mindegyik fa korhadt belül!

m54 2019.08.12. 03:02:40

@m54: "2018-ban 1,87 millió hektárnyi erdő volt hazánkban, szinte pontosan kétezer hektárral kevesebb, mint egy évvel korábban. "
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ome002b.html?down=48
Tehát '18-ban volt némi visszaesés.

László Szűcs Szümi 2019.08.12. 07:08:25

@Parmezanidész: Ha a házad/lakásod helyén valaha fák voltak, remélem záros határidőn belül lebontod és viszaállítod az eredeti állapotot, különben csak ostoba, rosszindulatú farizeus vagy. Akárcsak a poszt szerzője.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.12. 09:57:17

Azért örülök, hogy a kommentelőknek legalább van esze, ha már a rinyablog gazdája teljesen hülye.
Hisztizik bazmeg, mert a Főkert végzi a munkáját.. Beszarás.

Legközelebb írj cikket arról, hogy ugyanezek az ördögi lények a szép egészséges füvet is levágják rendszeresen..

kurafi egyemmeg 2019.08.12. 10:05:08

@Parmezanidész: Igazad van, a helyes megoldás a tájékoztatás és az egyeztetés lett volna. De most már marad az, amik a tények, a fákat megcsonkították. Okleveles kertészmérnökként, Franciaország, Németország, Hollandia néhány kisvárosában alkalmazásban álló főkertészként a külföldi tapasztalataimat hazahozva próbálom azokat kamatoztatni, megosztani, hogy minél több emberhez eljusson az ilyen, és ehhez hasonló problémák helyes, és konfliktusmentes megoldása. Elkötelezett zöldként minden országban csatlakoztam a helyi zöld közösségekhez, így a fák fájdalmának enyhítése pár napnál tovább sosem tartott. Itthon talán nehezebb dolgotok lesz, mert itt ez a szemlélet még nem honosodott meg, de a hozzászólásodból látom, hogy te elkötelezett környezetvédőként tettre kész vagy. És most a titok: Nagyon fontos, hogy legyetek annyian, ahány levágott ág van, különben nem működik. minden levágott ágnál legyen egy ember, kapja be a csonkot, és szívogassa addig, amíg be nem indul újra a nedvkeringés. Kitartás, ez lehet, hogy akár fél óra is lesz, de ha 1 csonk kimarad, akkor felesleges is, mert falsot szív a fa, és csak rosszabb lesz neki, nőnek a fájdalmai. Fontos, hogy ütemesen szívkodjátok mindannyian, ehhez használhattok zenét is, és ütemre szívjátok. Amint beindul a nedvkeringés, még párat szívjatok, majd óvatosan emelkedjetek el a csonktól, és mosolyogjatok rá a fára. Ami kijött, kiköphetitek, lenyelhetitek, semmi bajotok nem lesz tőle, hiszem a fa megszűr minden káros anyagot. Európa nagyvárosainak burjánzó zöld területei nem hazudnak.

drover(fanyul társa) 2019.08.12. 10:10:44

A cikkíró szimplán ostoba. ha pl. az esőtől elnehezült ág a gyalogosra szakad és kitöri a nyakát, akkor ki megy a börtönbe? A fasor fenntartója, aki nem rendelte meg az aktuális karbantartó fasori munkákat. Terézpopó cikkírónak azt sem ártana tudni, hogy a fáknak van egy vágásérett életciklusa, amitől igazán nem is lenne szabad erőltetni tovább a megmaradásukat, mert kezdődik az üregesedés, belső korhadás, ágszáradások.Ezt főleg a városi fáknál előre is hozza a szmog/stb. Terézpopó költözzön Zuglóba, ahol egy kb. ilyen félművelt tudású alpolgármester hölgy viszi a prímet, a madarak által használhatatlan telepített madár odúkkal (nem fér be a madárka a bejáraton), meg a a sötétzöld felfogás miatti rengeteg fakidőléssel, leszakadással tarkított kerületi faállománnyal.

caizzz · http://twitter.com/_caizzz 2019.08.12. 10:13:25

az ilyen terezvarosi karogo balos faszparasztokat kene visszvagani, mint a post szerzoje

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.12. 10:19:42

@kurafi egyemmeg: :D:D:D:D
Ha még zöldebbet akarnak, vagy igazán jót a fának, akkor a csonkok végét nem csak szívni kell, hanem pár percenként 36-37 fok környékén (testhőmérsékleten) kell tartani. Mondjuk az ember seggében. Ennyit érdemes és meg is kell csinálni a fákért, nyugaton ez egy teljesen elfogadott és bevett dolog, csak ebben a balkáni koszfészekben néznek hülyén a parasztok. Szóval legyenek a zöldek progresszívek, ahogy mondod szívogassák, aztán üljenek bele egy kicsit a levágott csonkokba.

kéki béla 2019.08.12. 10:24:01

Neszebazmeg, közéleti blogketrec az index.hu-n...

Laciii 2019.08.12. 10:35:00

@Parmezanidész: utcaseprésről nem akarsz folyton tájékoztatást kapni?

sárospataki 2019.08.12. 11:44:34

Nálunk van egy bolond néni, aki nem engedi, hogy a közös kertben levő kurvamagas leyland ciprust visszanyessem. Mert olyan szép. Mondom neki, hogy a leyland ciprus évente 1-4 métert képes nőni, és ha nem metszem vissza, belülről kezd elrohadni, illetve kifejezetten a ciprusnál igaz, hogy a túlnőtt egyed képes kizabálni a talajt, majd tápanyag híján megdöglik jól, tehát fontos lenne. De ő köti az ebet a karóhoz, mert hülye.

Gondoltam én.

Ettől a poszttól viszont felnyílt a szemem, és rájöttem, hogy az autólobbi kimosta az agyamat, ráadásul orbánista is vagyok, aki köztudomású, hogy gyűlöli a fákat, mert ő gonosz, és a gonoszok gyűlölik a fákat meg a virágokat. Mit hagytam ki?

Ja igen, az indexnél tuti trollok dolgoznak, akik ilyen posztokat reklámoznak a főoldalon, és amikor elindul a shitstorm, gonoszul kacagva dörzsilik a kezüket, és számolják a dőlő zsoszót.

konrada 2019.08.12. 11:45:18

@Laciii:
Pedig igaza van.
Ha kíváncsi rá, akkor hagy mehessen be a Főkerthez, megtekinteni a vágási tervet.
...persze vigyen magával egy végzett erdészmérnököt is, aki el is magyarázza neki, mert arra azért nincs ideje az előadónak, hogy minden hülye hozzá nem értő okoskodását végig hallgassa.
(Azt meg azért nem kéne elvárni, hogy minden városgondnoki munkáról külön lakossági fórumot tartsanak...)

Laciii 2019.08.12. 11:50:09

@konrada:
Az első mondatban szereplő "sunyiságról":
"főkert gondozási terv andrássy út"
ELSŐ találat.
www.fokert.hu/andrassyut/

Gondolom erről se kéne sokat kutakodni.

Pepejoe 2019.08.12. 12:15:56

@Laciii:
Hát ja, be is baszna ha mindenről külön tájékoztatást, szavazást meg stb. rendeznénk, a legnagyobbtól kezdve a legkisebb ügyekig. Meg vannak választva a megfelelő szak(!)emberek a megfelelő helyre, végezzék szépen a munkájukat. Megkapják a fizujukat a munkájukért, nehogymá' még "fizetek" is nekik de még bele is szólok a munkájukba, megkérdőjelezem azt, szavazást meg mittomén követelek. Azért vannak ott.
Nekem is fizet az ügyfél és nem örülök neki ha beleszól abba, hogy rakom össze a verdát vagy eleve a fejem fölött áll. Akkor csinálja ő. Nekem ez a szakmám, munkám, én tudom mi van.
A kertészeket is hagyjuk békén, nem 6 általánost végzett emberek utasítják a melóst, hogy mit és miképpen vágunk. Azért járt a jóember a kertészetire, hogy ne az utca embere jótanácsa alapján végezze a munkáját.

Pargendity Özséb 2019.08.12. 12:17:37

Szerintem ez az írás a térköves lobbi megrendelésére született, hisz' ritka hatásosan hitelteleníti el már előre azokat az érveket, észrevételeket, javaslatokat, amelyek majd fák valódi megvédéséről szólnak.

Tangooo 2019.08.12. 12:30:21

A zöldlelkűek még nem hallottak arról, hogy a fákat néha vissza kell metszeni, mert különben bemennek a lakásokba ?

Treff Bubi 2019.08.12. 12:43:30

Valószínűleg már az ablakokon is beköszöntek ezek az ágak, el tudom képzelni hogy a lakók szerettek volna megint kilátni az utcára.
Ha jól emlékszem, van is szabályozás arra vonatkozóan, hogy minimum mekkora távolságra kell lennie társasházak homlokzatától a növényzetnek.

enrikokaruszo 2019.08.12. 12:44:14

@Laciii: megnéztem, a mocskos gcik SZÍNEKKEL emelték ki a táblázatban a helyszíneket, munkafázisokat, ezzel a társadalom ÚJABB RÉTEGÉT, A SZÍNTÉVESZTŐKET érte atrocitás, továbbá vizsgálja már a HELSINKI bizottság, utalnak-e az LMBTQ szervezetek SZIVÁRVÁNYÁRA. (kinek lehet kétsége egyáltalán?)
Szél Berni már írja a cikket. Csapataink harcban állnak.

Ma Baker 2019.08.12. 12:50:32

Ez most komolyan kikerült az index címlapra?!
Szánalom...

Laciii 2019.08.12. 13:10:44

@Ma Baker: miért ne került volna? A propagandacéloknak teljesen megfelel.

Macskond 2019.08.12. 15:21:25

Hát azért az első és második képet összevetve, nem akkora nagy megfejtés hogy miért vágták le az ágakat.
Azért vágták le, mert amikor vihar van, bevertek az ablakokon, és nem akarták megvárni hogy be is törje.
Saját tapasztalat, hogy a szélcsendben normálisan 2-3 méterre levő ágak egy-egy nagyobb szélben elég jól be tudnak kopogni az ablakon és/vagy redőnyön. És nálam még a hagyományos fa redőnyt nagyjából verhette ahogy akarta, de egy műanyag kevésbé ellenálló (azt a jég is beveri) de mondjuk a szintén őskövület vékony tipusú ablak üvegem már nem bírta volna a kiképzést , ha nem eresztem le időben a redőnyt.
Aztán jöttek a "főkertesek" és nálunk is rendbeszedték a faágakat.

Azaz ez megint egy minimális gondolkodást nélkülöző, hangulatkeltő cikk.

CCnick 2019.08.12. 18:00:05

@kurafi egyemmeg: az elején még azt hittem komolyba tolod de a levágottcsonkszívogatós fafájdalomcsillapításnál azért leesett :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2019.08.13. 13:25:13

Mindig megörülök, ha egy lokálblogba futok. Aztán rendre csalódom. mert vagy csupa reklámszemetet tolnak, vagy politikai céllal csinálják őket. Ha pedig egyik sem, akkor full tákozatlan és lusta a poszter (mondjuk ilyet indexes, 444-es fizetet újságíróknél is látok sokszor). Itt asszem egy "három az egyben" játékot láthatunk.

g-ko 2019.08.13. 16:01:20

egy mszp-és háziblogtól miért várjunk el bármi szakmaiságot, netán lokálpatriotizmust. Beindult a kampány.

köszönni meg én fogok 2019.08.13. 16:03:26

De sok kurvaokos megfejtő van itt.
Pedig a munkásnak csak annyit kellett volna válaszolnia, hogy "A Főkert megbízásából dolgozunk, bever az ág ablakon, csókolom, azért kell visszavágni."
Nem pedig bunkó és arrogáns módon, lekezelően odapöknie valamit, annak, akiért elvileg dolgozik (lakó/járókelő).
Ez jellemző egyébként, s részben a kádárizmus öröksége, hogy az kéne szégyelje magát, aki kérdez, aki aggódik a saját környezetéért.
Mert a gyanú jogos, az elképesztő pusztítások után (Városliget, Kossuth tér, József nádor tér, Orczy kert, Balaton, stb., üzleti és politikai érdekek miatti pusztítások), hogy valami gonoszság készül.
Ahol ugyanez a mintázat: jönnek a favágók, kivágják/megcsonkítják, aztán lehet menni panaszkodni.
Szóval tessék rendesen válaszolni, tájékoztatni azt, aki kérdez.

CCnick 2019.08.17. 19:44:14

@köszönni meg én fogok: te vagy a legkurvaokosabbmegfejtő, mindenkit is megfejtettél kurvaokosan.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek