6ker

Szeretem Terézvárost!

Óriási fideszes kamu a Cirkusz mellé ígérgetett közpark
Mindenütt beton, nyoma sincs a dokumentumokban a parkosításnak

Augusztus 2-tól borzolja a terézvárosiak kedélyeit a kormányzat által a kerület nyakába varrt Fővárosi Nagycirkusz gigaberuházása. Hassay Zsófia, Terézváros fideszes polgármestere szokása szerint mellébeszél és valótlanságot állít a témában.

fovarosi_nagycirkusz_jelenleg.jpg

KÉP: A Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete. A tervek ÖTSZÖR ekkora épületről szólnak

 

A polgármesterasszony a Magyar Közlönyből tájékozódik a városáról 

Az egy dolog, hogy Hassay Zsófia Facebook-bejegyzése szerint a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy az általa irányított kerületbe a kormány gigaberuházást tervez.

„Terézváros polgármestereként nagy örömmel fogadtam a hírt” – írja Hassay Zsófia, mintha csak egy lelkes helyi lakos lenne, nem pedig a város első számú vezetője. Egy polgármesternek nem „fogadnia kell” a városába épített gigaépületek hírét, hanem aktívan részt vennie a beruházás tervezésében, előkészítésében, miközben folyamatosan érvényesíti a helyiek érdekeit.

 

Nem tudta vagy nem érdekelte?

Hassay Zsófia azonban láthatóan nem tudott a projekt részleteiről, vagy pusztán nem érdekelte, hogy mit szól majd hozzá az a 38 ezer ember, aki a budai villájában élő polgármesterrel ellentétben Terézvárosban lakik.

Ha Hassay Zsófia tudott a beruházás előkészületeiről, miért nem kérdezte meg erről a kerület lakosait? Miért nem tájékoztatta őket időben, még a kormányhatározat elfogadása előtt, hogy legyen esély a helyiek véleménynyilvánítására, és igényeik beépítésére a gigaépítkezés terveibe?

De a polgármesterasszony reakciójával sajnos nemcsak az a baj, hogy fogalma sincs, mi zajlik Terézvárosban és nem érdekli, mit akarnak az itt élők.

d_fo20110116002-1024x576_1.jpg

KÉP: Hassay Zsófia ismét magyarázkodott, de ezúttal a budai villája helyett a Fővárosi Nagycirkusz gigaberuházásáról mondott zöldségeket

 

9 évig nem volt képes megoldani, most üdvözli a „parkosítást”

Hassay Zsófia azért is lelkendezik, mert szerinte a Cirkusz betontömbje mellett „hatalmas területen jöhet létre városi park, zöldfelület, amelyre nagy szükség van a sűrűn beépített Terézvárosban.”

Üdvözlendő, hogy a polgármesterasszony úgy gondolja, a 6. kerületnek sokkal több zöldfelületre lenne szüksége, már csak az a kérdés, hogy akkor miért nem csinált 9 évig SEMMIT ennek érdekében? Miért áll 9 éve továbbra is kihasználatlanul a Podmaniczky utcai rozsdaövezet, ahol minden ígérgetés ellenére évek óta nem történt egyetlen kapavágás sem, hogy az itt élők számára használható közparkká alakítsák át? Miért van szüksége egy polgármesternek a kormányra ahhoz, hogy a saját városában parkot hozzon létre, miközben ő maga látja ennek szükségességét?

Nem tudjuk, hogy mi a nagyobb probléma: az, ha Hassay Zsófia egyszerűen alkalmatlan a polgármesteri pozícióra, vagy az, ha budai villájában éldegélve nyilvánvalóan nem érdeklik a terézvárosiak érdekei, és hagyja, hogy a feje fölött a kormány és a főváros intézze a dolgokat a NER érdekei szerint.

Van azonban egy ezeknél még súlyosabb baj.

 

Amit Hassay Zsófia mond, az nem igaz

Sehol semmilyen jele nincs se a kormányhatározatban, se a projektre Hassay Zsófiával ellentétben valódi ráhatással bíró Fekete Péter kulturális államtitkár nyilatkozatában semmiféle parknak vagy bármilyen zöldfelületnek.

„Fekete Péter, kulturális államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz szombati előadása után bejelentette, hogy ötször nagyobb területen és kétszer nagyobb méretben valósul meg a nemzeti cirkuszművészeti központ.”

- írja a magyarepitok.hu. A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg kb. 5.000 m2-t foglal el, annak az ötszöröse 25.000 m2. Ezek szerint a rozsdaövezet kb. 37.000 m2-ének a 67%-át, stílusosan a kétharmadát foglalja majd el a betonépület-komplexum a tervek szerint. 

 

Ötször nagyobb cirkusz, 0 m2 közpark

Mire alapozza Hassay Zsófia azt az állítását, hogy a cirkusz mellé zöldterületet is terveznek? A polgármesterasszony láthatóan mellébeszél, mert vagy fogalma sincs a beruházás részleteiről, vagy tisztában van vele, hogy a terézvárosiak többsége nem cirkuszt, hanem parkot szeretne a Podmaniczky utcai rozsdaövezet helyén.

Vessünk csak egy pillantást az alábbi két képre, hogy világosan lássuk, mit tervez a területen Soproni Tamás közös ellenzéki polgármesterjelölt, és miről szól a most bejelentett gigaberuházás.

 podmaniczky_park_cirkusz_nelkul.jpg

KÉP: Soproni Tamás, az ellenzék közös polgármesterjelöltje a teljes rozsdaövezet területére ligetes, fás parkot tervez, futópályával, kutyafuttatóval, játszóterekkel.

 

podmaniczky_park_cirkusszal.jpg

KÉP: Az augusztus 2-án a Magyar Közlönyben megjelent, és Fekete Péter kulturális államtitkár által megerősített kormányzati tervek a jelenleginél ötször akkora cirkuszról és nulla zöldterületről szólnak. A térképen a narancssárgával jelölt rész a cirkusz várható területe, mely a rozsdaövezet kétharmadát elfoglalja. Nyoma sincs a Hassay Zsófia által emlegetett zöldnek.

 

Nincs szó semmiféle közparkról, semmilyen tényleges beleszólással bíró szereplő nem tett említést sem zöldfelületek kialakításáról. A fenti képeken jól látszik, milyen minimális terület maradna egy jelenleginél ötször nagyobb cirkusz Terézvárosra erőltetésével.

 

Alkalmatlan vagy pusztán nem érdekli Terézváros?

Hassay Zsófia a Cirkusz körüli cirkusszal ismét bebizonyította, hogy nemcsak hogy nem látja át a helyiek problémáit budai villájából, de nem is érdekli igazán, hogy mit akarnak a terézvárosiak. Ha viszont emiatt bajba kerül, azt hiszi, mellébeszélésekkel meg csúsztatásokkal képes lehet átverni a 6. kerület lakóit.

Mi továbbra is azon leszünk, hogy ezt ne tehesse meg. A Cirkusszal kapcsolatos fejleményekről, pl. Soproni Tamás helyi népszavazási kezdeményezéséről a továbbiakban is beszámolunk olvasóinknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr4515011340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2019.08.16. 18:26:53

Le kellene vinni a vasutat a fold ala azon a reszen, es akkor lenne hely - es nem csak hidakon lehetne kozlekedni.

Persze az draga mulatsag, dehat vannak most kormanykozeli "vasutasok", biztos lenne aki vallalja.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.08.16. 20:22:47

Nem mintha a legkisebb mértékben is elhinném bármelyik (de kiemelten bármelyik fideszes) politikus szavát, vagy akár csak egy csirkeszarnyit is adnék a szavukra, de azért az a nyilatkozat, amit be is idéztél, értelmezhető rendesen, magyarul is.
"Ötször nagyobb területen, kétszeres méretben". Láthatólag nehezen megy a látszólagos ellentmondás feloldása, de segítek. A cirkusznak van egy "telke", a területe, ahol maga a cirkusz épülete is áll, illetve a kiszolgáló egységek, például az állatok szállása, stb. Ez tehát a "terület", magának a cirkusz épületének a nagysága pedig a "méret". Vagyis rendesen, magyarul a mondat azt jelenti, hogy az eddig telekméret ötszörösén épül fel a jelenlegi épület méreténél kétszer nagyobb felépítmény (vagyis a cirkusz maga).
Hogy aztán ebbe belefér-e egy közpark, vagy sem, azt nem tudom megítélni, de a méretek alapján szerintem akár bele is férhet. És úgy gondolom, hogy meg is fog valósulni, hiszen építkezni jó, abban sok a pénz, ami mehet a NER fekete odvába...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.08.16. 20:36:22

Amikor elindult a tiltakozás a Városliget beépítése miatt, akkor azt hazudták, hogy ezen a területen végig park lesz...

nagykerek 2019.08.16. 20:53:33

Egészen "apró" dolgok hiányoznak itt,
- kié a telek (gondolom a kormányé. hisz már Gyurcsány lefoglalta egyszer, emlékszel még rá? - én igen)
- hogy szól a helyi építési szabályzat, mi építhető oda.

Hiába teszel úgy mintha a polgármester azt csinálna amit akar, imádott Sopronid se fog, ha netán nyer.

A hozzád hasonló mindentudóktól kell megóvni a kerületet.

enrikokaruszo 2019.08.16. 21:22:10

bármi is lesz, annál, ami most van, jobb..rozsdás vasakkal átszőtt romok, ecetfa, húgyszagú hajléktalantanyák, kosz
gyurcsiék az előkészítésre! úgy tudom, összesen 9 milliárdot költöttek el
bármi LESZ támogatom bzmeg

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.17. 01:51:34

"Miért van szüksége egy polgármesternek a kormányra ahhoz, hogy a saját városában parkot hozzon létre, miközben ő maga látja ennek szükségességét?"
Mondjuk azért, te barom, mert nem az övé a terület?

Aztán, kiszámoltad, hogy 5000 nm a cirkusz területe. Ami azt feltételezi, hogy akkor az a kör 80 méter átmérőjű. Ami nem igaz.
Aztán a háromsoros hírt is félreértelmezed, ami azt írja, hogy kétszer ekkora lesz az épületegyüttes, a jelenleginél ötször nagyobb területen. Hogy ebből nálad hogyan lett 25ezer négyzetméter, azt senki nem tudja.
Hazudsz, csúsztatsz és rágalmazol. Ráadásul még ostoba is vagy. Nem tudom, hogy ki ez a polgármester, meg mit csinált, de ha a fajtád a másik alternatíva, akkor vastagon fog megint nyerni.

consul 2019.08.17. 02:10:41

Ez elég gagyi volt...

humorpalanta 2019.08.17. 12:00:11

@nagykerek: Ó picim, hol van az már. Elég csak kiemelt állami építkezés címkét rádobni és azt csinál a területtel a kormány, amit csak akar. A rendezési és beépítési tervedet meg odarakod, ahova nem süt a nap.

@enrikokaruszo: Szörnyű. 9 milliárd. Micsoda pénz. Megvették a telket, lebontottak onnan egy csomó szart és elment rá 9 milliárd?!?!?! Hűha, micsoda pénz!
Most éppen 120-150 körül van a Puskás stadion? 1 évben 10-szer fogják max használni.
Hányszázmilliárdnál tart Vikike átköltöztetése a Várba?

enrikokaruszo 2019.08.17. 16:22:22

@humorpalanta: fogalmad sincsen semmiről, nem történt ott semmi, nem bontottak semmit,naponta látom
elég erős pofa kell ahhoz, hogy a minuszt (pénzkiáramlás semmiért) a valamivel (építés- munka, produktum), vesd össze, és még a szart akarod kihozni győztesnek

Eugene Horse 2019.08.17. 23:42:10

Eleve a cirkuszt ki kéne pusztítani a kibaszott foldgolyorol, a legprosztobb szórakozás, csak a tűzijáték bamulasa vetekszik vele szanalmassagban.

grófAndrássy 2019.08.18. 08:05:46

@Before: A cirkusz méretét nem hasraütésből vettük, hanem a bárki számára a netről elérhető legutóbbi nyilvános üzleti tervükből. Ott néhány m2 híján 5000 szerepel, és ebbe még nem számoltuk bele azt a néhány további egységüket (pl. egy 100 m2-es irodát), amik jelenleg nem a Városligetben vannak, de a tervek szerint (kivételesen logikusan) bekerülnének a gigamonstrumba. Amit te a Google Mapsen nézel kört, az csak az egyik épület, rögtön mögötte van egy hozzákapcsolt másik is, és maga a cirkusz területe, telke ugye nem kör alakú... Ennek az 5000.m2-nek az ötszöröse 25000 m2.

Mielőtt még tehát tovább mocskolódnál, a cikkben szereplő adatokat és tényeket nem a levegőből vettük...

grófAndrássy 2019.08.18. 08:12:12

@nagykerek:
Az építési szabályzatot a kerület készíti, erre a mindenkori polgármesternek elég nagy befolyása van.

A telek az államé, de a talpnyaló fideszes polgármesterekkel ellentétben egy normális polgármester képes a tárgyalásra, érdekérvényesítésre egy kormánnyal szemben. Erre csak a csicska, lepénzelt, bekussoltatott fideszes helyi kiskirályok/kiskirálynők nem képesek, akik a Magyar Közlönyből tudják meg, hogy mit építenek a kerületükben.

László Szűcs Szümi 2019.08.18. 09:16:11

attól mentse meg a Jóisten - és a józan választópolgárok - az országot, hogy ez a csökött, rágalmazó bolsevik banda hatalomra kerüljön . ha csak félig olyan ostobák és rosszindulatúak átlagban, mint a posztíró, már akkor is ijesztő....

enrikokaruszo 2019.08.18. 09:41:45

@grófAndrássy: elképesztő prolitempó amit produkálsz

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 10:20:28

@humorpalanta: Szóval semmit nem bontottak, a tervezésre ment el a pénz.
Aztán, a Puskást építik, nem bontják. Ez úgy jellemző a bal-jobb hozzáállásra, hogy az egyik odáig jut el, hogy minden szarrá megy, aztán lehet bontani, a másik meg épít.
A várba költözésnek hívott valami pedig konkrétan a budai vár majdnem teljes felújítása. Persze sokkal egyszerűbb költözésnek hívni

sapuh 2019.08.18. 10:28:33

Tehát Soproni ravaszul arról szeretne helyi népszavazást, hogy az önkormányzat mit építsen MÁS telkére. Briliáns.

Továbbá: egy új közpark elvileg szuper ötlet, HA jó helyre kerül. Csak éppen ide egyrészt senki nem menne, mert
1) az utca lakóin kívül mindenkinek kiesik,
2) ráadásul öt percre van onnan a Városliget,
3) és senki nem az ország második legforgalmasabb pályaudvarának sínjei, plusz egy közúti híd lehajtója között szeretne pihenni.

Ehhez jön, hogy a vasúti forgalom zaját sokkal hatásosabban csillapítja egy épületsor, mint egy park.

Szóval a cirkusz nagyon nem az én műfajom és Fekete Péterről sincs túl nagy véleményem, de ez az ötlete szerintem igenis támogatható.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 10:30:22

@grófAndrássy: De te barom, ha a cirkusz telkének a mérete 5000 akkor az nem jelenti azt, hogy az új épület 5x5ezer lesz.
Ha valaki mocskolódik, az ennek a propagandablognak az írói. Beszéltek faszságokat, hazudtok. Persze értem, hogy meg akarjátok nyerni a választást, de kurva gáz amit csináltok.
Hirtelen annyira aggódtok Terézvárosért, hogy július óta 22 fost posztoltatok, ebből több indexcímlapos volt. Pont annyit, mint az előző három évben összesen.
Ezzel csak égetitek magatokat, az a kurva nagy helyzet.

nu pagagyí 2019.08.18. 11:09:16

Cirkusz helyett kenyeret!

nu pagagyí 2019.08.18. 11:23:24

@sapuh: Van egy rakás üres stadion, nyugodtan használható cirkusznak. Egy park egyébként jobban feldobná a jelenlegi sivár területre néző lakások értékét és persze az egész környéket, mint a párzó oroszlánok üvöltése. Ha a lakókat kérdeznék, nyilván előbbit választanák. A pénzt a egyébként parképítésen is el lehet sikkasztani, ebben kiváló a NER, felesleges tehát a néhány ember hobbiját képviselő civilizáció előtti kultúrát feltámasztani.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 11:34:41

@nu pagagyí:
0,1 másodperc keresés volt:
" Fekete Péter felidézte: több mint három éves előkészítő munka eredményeként született meg a kormánydöntés arról, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszművészet összes ágazatával, kiegészítő szervezetével együtt egy közös helyre, a Nyugati pályaudvar melletti területre fog költözni. Hozzátette: a Fővárosi Nagycirkusz kinőtte jelenlegi otthonát, a Városligetben nem lehet próbatermet kialakítani, nincsen próbamanézs, a lovakat nem lehet futtatni és a megújult állatvédelmi törvényeknek megfelelően egyre több hely kell az állatoknak.

Az államtitkár elmondta: az új központ artistaképző iskolának, cirkuszművészeti múzeumnak, kutatótárnak és könyvtárnak, artista szállásoknak, próbamanézsnak és cirkusznak ad majd helyet, emellett parkolóhelyeket, közönségforgalmi tereket is kialakítanak. Az új központ terveiről kifejtette: a korábban szóba került helyszínek esetében készültek tanulmánytervek, amelyeket adaptáltak a Nyugati pályaudvar melletti területre, de ezek a tervek nem véglegesek és az engedélyezésig még hosszú az út. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a januári budapesti cirkuszfesztiválon már szeretnének bemutatni előzetes látványterveket.

“Szeretnénk, hogy ha itt egy európai csúcsintézmény alakulna” – fogalmazott a politikus. Mint felidézte, az európai kulturális miniszterekkel a témában folytatott tárgyalásain kollégái örömmel fogadták egy olyan központ megépülésének ötletét, amely digitalizálásban és adattárolásban nem csupán Magyarországot, hanem egész Európát kiszolgálja. Jó esélyünk van rá,hogy ez sokkal több legyen, mint egy magyar cirkuszközpont – fűzte hozzá. Fekete Péter szerint a központ építési munkálatainak befejezésére még éveket kell várni. A Fővárosi Nagycirkusz épülete addig használatban marad. A tervek szerint az átköltözés után a régi épületet lebontják az állatkert zöldfelületének növelése céljából."

Alex777 2019.08.18. 16:47:47

@Before: vagy a méret azt jelenti, hogy befogadóképesség (most kb. 1400 szék, ez növekedne 2800 székre). A területről pedig ugyanúgy nem tudjuk, hogy az épület vagy a telek mérete-e. De ugye a telket a Podmaniczky mellett a rendelet szerint összevonják, azaz a teljes rozsdaövezet egy telek lesz, ami nagyobb, mint a jelenlegi cirkusz ötszöröse. Szóval könnyen lehet, hogy mégis az épület lesz ötször akkora.

Alex777 2019.08.18. 16:49:51

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: tipikus fidesztroll mocskolódás. Ha megnéznéd a cirkusz jelenlegi épületét, látnád, hogy a telek kb. = az épülettel, annyira körbeveszi az Állatkert.

Egyébként gondolom rendszeres origo olvasó vagy, szóval ha bajod van a propagandával, akkor náluk reklamálj.

sapuh 2019.08.18. 16:59:21

@nu pagagyí: na akkor még egyszer: nem az önkormányzaté a telek, ezért bármivel lehet kampányolni, úgysem fogja tudni megépíteni más telkére.

Leírtam, hogy miért hülyeség oda a park, de láthatóan nem olvastad el.

nu pagagyí 2019.08.18. 18:02:52

@sapuh: Miért? A cirkusz kié lesz? Csak nem a telektulajdonosé? Az önkormányzat igenis beleszólhat, hogy mi épüljön és mi ne, a területén.

nu pagagyí 2019.08.18. 18:18:48

"Európai csúcsintézmény!" - Peti bohóc vezetésével. Úgy kell, mint egy falat kenyér.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 19:12:29

@Alex777: "a telek kb. = az épülettel"
A 77 az iq-d ugye libbant?
Na, szóval, ha egyenlő, akkor kb. 40 méter az átmérője. 20mx20mx pi = 1250 a területe, nem ötezer

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 19:14:37

@nu pagagyí: Ostobenkó! Beleszólhat, hogy mi épül. Megtilthat dolgokat. De nem szabhatja meg a tulajdonosnak, hogy márpedig ott parknak kell lennie.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.18. 19:16:58

@nu pagagyí:
""Európai csúcsintézmény!" - Peti bohóc vezetésével. Úgy kell, mint egy falat kenyér."
Tudjuk. Nektek nem kell a kisvasút, a nagyvasút, a múzeum, a vár, a cirkusz, a színház. Semmi. Akármit fejlesztettek eddig vagy építettek, az nektek nem kellett.
Ami kellett, és szükséges volt, az az M6, amiért évi 50 milliót még fizetünk még 20 évig, de legalább senki nem közlekedik rajta. Meg a metró, amit megint nem használ senki.
Menjetek a picsába

Alex777 2019.08.18. 19:37:16

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: attól, hogy alpári módon írsz, még nem neked lesz igazad. Úgy tűnik, még mindig nem sikerült ránézned a Google Maps-re, hogy lásd, a Cirkusz épülete nem egyenlő azzal, amit te cirkusznak hiszel. Van előtte egy fogadóépület, mögötte egy nagyobb kiszolgálóépület, sőt, még mellette is egy, ami hozzá tartozik. Így együtt majdnem elfoglalják a teljes telket, van egy kis szervízút a cirkusz körül, ennyi. Nem vagyok nagy szakértője a témának, mindössze megnéztem a Google Mapsen, és használtam a távolságmérést. Ez az épületegyüttes így 4 ezer valahányszáz m2, mivel csak nagyjából lehet lemérni. Gondolom, a cikkíró felfele kerekített. A Cirkusz átmérője egyébként 25 m, de ugye, mint már párszor leírtam, a Cirkusz nem egyenlő a nézőtérrel...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.19. 09:38:52

@Alex777: Oszt ha már maps-et használsz akkor miért nem mérted le z átmérőjét? Mert azon nem 25 méter az biztos.
Szóval senki nem mondta, hogy 25 ezer nm épületet akarna bárki is, csak a cikkíró.

humorpalanta 2019.08.31. 22:48:33

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Olyan vicces vagy, látni a vergődésed :)

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek