6ker

Szeretem Terézvárost!

Sorra pusztulnak a fák Terézváros utcáin, lassan végleg elfogy a zöld a kerületből
Ez lett a nagy zöldítésből: vajon hány van még életben a 10000 új fából, amit a budapestieknek ígértek?

Egy olvasónk küldte be ezeket a képeket, amelyek pontosan mutatják a fideszes önkormányzat hozzáállását a zöldítéshez és a városvezetéshez. Ültessük el, hirdessük ki nagy csinnadrattával, majd dilettáns és nemtörődöm módon hagyjuk elpusztulni az egészet.

szarado_fak.jpg

KÉP: A Bajza utcán már nagyjából minden újonnan ültetett fa elpusztult, és hasonlóan elkeserítő a helyzet Terézváros legtöbb utcájában.

 

Nincs mit ellopni belőlük

Kétségtelen, hogy a fák nem termelnek közvetlen bevételt: nehéz belőlük közpénzt lopni, és a haveroknak sem lehet jól fizető pozíciókat osztogatni a segítségükkel. A fák "pusztán" az életben maradásunkhoz szükségesek. Tisztítják a levegőt, árnyékot adnak, és a zöld látványán keresztül hozzájárulnak a kiegyensúlyozott és egészséges élethez a nyüzsgő városi környezetben. 

Ezek az értékek azonban úgy tűnik, lényegtelenek a Hassay Zsófia vezette fideszes városvezetésnek. Mintha csak nyűg lenne a fa meg a fű az októberben leköszönő polgármesterasszonynak, aki az Andrássy utat is műfűvel fedette be, csakhogy ne kelljen foglalkozni a valódi növények gondozásával. 

 

Hanyagság, dilettantizmus és érdektelenség

Mert a növények már csak ilyenek. Kell őket locsolni, védeni kell őket a kártevőktől, szakszerűen és nem barbár módon meg kell őket időnként metszeni. Azaz: foglalkozni kell velük. És persze nem árt, ha olyan fafajtákat ültetünk, amelyek jól bírják a városi környezetet.

Tudjuk, hogy ez munka, tudjuk, hogy egy ilyen légszennyezettségű kerületben ez különösen nehéz. De azért bízzák az itt lakók a polgármesterre és állítólagos szakembereire a város irányítását, mert azt gondolják, képesek az ilyen problémákat megoldani.

Hassay Zsófiáról úgy tűnik, hogy nem képes erre. 

 

zold_megoldasok.jpg

KÉP: Tetőkert, zöldfal, zöld homlokzat a világ más, sűrűn lakott városaiból. A működő megoldások már léteznek, csak szét kellene nézni a világban, és nem bezárkózni abban a hitben, hogy mi mindent jobban tudunk. 

 

De mi lesz a fákkal?

A helyzet nemcsak azért elkeserítő, mert a kerületért aggódó lokálpatriótaként hétről hétre látjuk pusztulni a fákat Külső- és Belső-Terézvárosban egyaránt. Hanem azért is, mert a láthatáron sem dereng semmiféle ígéret a kerület zöldfelületeinek radikális bővítésére.

Pedig lennének jó gyakorlatok Budapestnél előrehaladottabb szemléletű városokból. A függőleges zöldítés, a zöld falak, a szűk utcákon szakaszonként kialakított zöld szigetek, vagy a tetőkertek kialakításának ösztönzése mind-mind elérhető eszközök lettek volna Hassay Zsófia és dilettáns csapata számára az elmúlt 9 év során. 

És persze ott van a Podmaniczky Park terve, amire hiába született szándéknyilatkozat már 2016-ban, azóta egyetlen kapavágás nem történt az ügyben. És míg ironikus módon Soproni Tamás, az ellenzék közös polgármesterjelöltje épp egy egybefüggő zöld liget kialakítását ígérte megválasztása esetén a Podmaniczky utcai rozsdaövezetbe, addig Hassay Zsófia hagyta, hogy a kormány egy gigaberuházással Cirkusz-komplexum tervezésébe fogjon ugyanott. 

Soproni Tamás ugyan helyi népszavazást kezdeményez az ügyben, hogy a Podmaniczky utca mellé kizárólag közpark épülhessen, de Terézváros fái sajnos addig is sorra pusztulnak ki a szemünk láttára. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr5715014806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

g-ko 2019.08.26. 08:12:53

Sikerült ugyanarról a fáról feltenni három képet. Objektív. Bravó. De még az is lehet, hogy nem is pusztult el. Mindegy csak a napi egy perc gyűlölet meglegyen. Az meg azóra sem érdemes, hogy 10 évvel ezelőtt annak tapsoltál, hogy Gyurcsány betondzsungelt épít a vasúti telkekre. Ami állami terület. Bármit is akar Soproni, nincs szava benne, akár nyer akár nem.

grófAndrássy 2019.08.26. 08:44:54

Ez három fotó két fáról, az egyikről van egy közeli is, hogy jobban látszódjon, szerencsétlen növénynek teljesen szétszáradt minden levele. Az össszes fiatal fa ilyen a Bajza Andrássy felőli végén, de a kerületben bármelyik utcában találsz hasonlót.

Az pedig, hogy fideszes trollként próbálod azt erőltetni, hogy egy polgármesternek esélye sincs semmit befolyásolni a kerületében, csak azt erősíti, hogy Hassay Zsófia egy fideszes báb, akinek a hívei/emberei is pontosan látják, hogy semmi érdemlegesre nincs ráhatása.

6_patriot 2019.08.26. 08:55:12

@g-ko: Egy jó Gyurcsányozás után, migránsozhatnál is egyet és szép lenne a reggeled. Amúgy kérdezem halkan, hogy a Bajza utcának mi köze az állami vasúti területhez? Szokásos propaganda kavarás amit mondasz. Hassay tojik a kerület zöld felületeire, úgy ahogy nagyon sok más feladatára. Hassay bukott polgármester, ti meg propaganda vagdalkozással próbáljátok mentegetni, de már késő. Lehullott a lepel az alkalmatlan főnöködről. Ez van, fogadd el.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2019.08.26. 10:31:21

Unalmas egy troll blog ez. Ráadásul gyáva is...

6_patriot 2019.08.26. 11:58:29

@városjáró: Mi nem tetszik már megint?

g-ko 2019.08.26. 12:10:04

@grófAndrássy: hozzászólásotokból látszik, hogy ti vagytok a trollok.

g-ko 2019.08.26. 12:12:53

Ja. Nem főnököm. Egyébként meg ti írtátok egy cikkbe a Bajza utcát és a rozsdaövezetet. Nem ártana, ha olvasnál is.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek