6ker

Szeretem Terézvárost!

Újabb üres ígéret maradt a Jókai tér felújítása
A terézvárosiak három éve várják a tér felújítását, de az önkormányzat folyamatosan „előkészül”, és ígérgetéssel helyettesíti a valódi munkát

A Jókai tér jelenlegi állapotában alkalmatlan arra, hogy betöltse köztér funkcióját. Egyrészt az indokolatlanul elkerített, a természetes gyalogosforgalomtól elválasztott terület eleve nem vonzó az arra járónak. A Jókai-szobor megközelíthetetlensége az egész tér szimbóluma lehetne. Az embernek akkor sem támadna kedve leülni ide, találkozót megbeszélni vagy sétálni egyet, ha egyébként a terület jó állapotban lenne.

jokai9.jpg

KÉP: Nyitva, de minek? Ki akarna bemenni azért, ami ott fogadja?

 

De Hassay Zsófia polgármesterasszonynak mindig is nehezére esett több fele figyelnie. Mivel két ciklusát áldozta a Hunyadi tér felújítására (ami a vásárcsarnok kétszeri felállványozása után még mindig hiányos), képtelen volt arra, hogy legalább az alapvető működőképességét fenntartsa az egyébként kiváló elhelyezkedésű Jókai térnek.

Ha ma valaki arra sétál, leginkább kosszal, szeméttel, gazzal, ápolatlan növényekkel találkozik. De minek menne oda bárki? A helyet messze elkerülik a hatodik kerület lakói. Az arra járók továbbsietnek, rá se sandítanak az egykor szebb napokat látott térre, mintha csak egy építési terület volna.

jokai_ter_allapotok.jpg

 KÉP: Jókai tér, 2019 szeptembere. Eldobott csikkek, kiszáradt növények mindenütt. 

 

Tervezgetünk, készülődünk, ígérgetünk

De sajnos még csak építési területről sem beszélhetünk. Három éve, 2016-ban írta ki a főváros azt a pályázatot, amiben Terézváros önkormányzata is szeretett volna 266 millió forintot nyerni a Jókai tér felújítására. Végül 2017 áprilisában hirdették ki az eredményt, és a tervek láttán a Fővárosi Közgyűlés csak 200 millióval támogatta a projektet.

Kifogásolták, hogy a parkolókhoz nem mer hozzányúlni a 6. kerületi vezetés, és sem a Liszt Ferenc térhez, sem a környező utcákhoz nem kapcsolódik szervesen a fejlesztés. Ja, és nem meglepő módon a tervekben egy szó sem esett a szegélyező utak forgalommentesítéséről, és az átmenő kerékpárforgalom támogatásáról.

Terveztek helyette egy nagy, szögletes, a tér többi eleméhez képest túlsúlyos és nem illeszkedő színpadot, ami ahelyett, hogy megnyitná, inkább lezárja az így is teljesen elszeparált teret.

tk16-projektek100dpi_resize5013.jpg

KÉP: A 2016-os pályázat és rövid értékelése. Már a tervek sem voltak az igaziak...
(forrás: terkoz.budapest.hu)

Hogy ezután mi tartott fél évig azon, hogy az első lakossági fórumot meghirdessék a témában, nem tudjuk.

Persze, örüljünk neki, hogy nem a szokásos fideszes tempóban, a lakosság teljes kizárásával történt az előkészítés. 2017 decemberében, majd 2018 januárjában két fórumot is tartottak a városvezetők. A lakók igényeit részben be is építették a frissített elképzelésekbe, de például továbbra sem tudtak garanciát vállalni arra, hogy egy tiszta és karbantartott illemhelyet is kialakítanak a parkban. Úgy tűnik, a 21. században ez egyfajta luxusnak számít a fideszes városvezetők szerint.

jokai5.jpg

KÉP: Az ivókút nyomása már nem elegendő az iváshoz, de nem baj, mert a gondozatlan növényzet hamarosan úgyis végleg benövi. 

 

De ne feledjük a dátumot: még mindig csak 2018 januárjában vagyunk!

Több mint két évvel a pályázat eredményének kihirdetése és lassan két évvel az első lakossági fórum megtartása után.

ÉS MÉG EGY KAPAVÁGÁS NEM TÖRTÉNT A JÓKAI TÉREN.

Ha utána nyomoz az ember, akkor megtudhatja, hogy a város által kiírt közbeszerzési pályázat eredménytelennek bizonyult. Terézváros hivatalos weboldaláról azóta minden erről szóló hírt eltüntettek, és a projekt hivatalos weboldala is haldoklik. (Nem beszélve arról, hogy kritikán aluli a honlap átláthatósága, felépítése, tartalmi színvonala.)

 

Mi tart egy 3000 m2-es tér felújításán 3 évig?

Nagyjából ennyi időbe telt a hírhedt Duna Aréna felépítése, igaz, ott az eredeti 8 milliárdos költségvetés végül 50 milliárd felé szállt.

Egy fideszes kormány fideszes Fővárosának fideszes önkormányzata hogyan nem képes 3 év alatt megoldani, hogy a belváros lakói részére felújítson egy parkot?

Nem újat kell építeni. És nem is új Duna-hidat, stadiont vagy űrkikötőt kértünk.

Csak egy parkot szeretnénk, ami már eleve ott van, mindössze rendbe kéne rakni, és értelmesen összekötni a környezetével. Mi ezen olyan nehéz? Hogy lehet valaki annyira alkalmatlan egy város vezetésére, hogy 3 év alatt nem képes ezt megoldani, és 9 év regnálás után is mindössze a Hunyadi tér (részleges) felújítását képes felmutatni eredményként?

Persze, 200 millióból valóban kevesebbet lehet ellopni, mint egy tipikus fideszes gigaberuházásból. De nekünk, Terézváros lakóinak, akik a polgármesterasszonyunkkal szemben nem Budán élünk, nekünk ez a falatnyi kis zöldterület is sokat jelentene.

jokai10.jpg

KÉP: Terézváros, Jókai tér, 2019 - kilenc év fideszes városvezetés után. Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr5415034526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2019.09.05. 15:29:16

Uncsi ez a folytonos hülye nyavalygás.

kisnagyember 2019.09.05. 22:28:45

Ha jól emlékszem, Illés Zoltán polgármestersége alatt egyszer már felújították ezt a teret. Vagy kétszer? A Hunyadi tér: néhány éve nagy csinadrattával átadták a kinti piac melletti kis épületet - hogy milyen jó, pelenkázó is van benne, stb - aztán egy idő múlva kávézó (bár?) lett belőle. Vajon miért? Amúgy a Jókai tér túl "látható" helyen van. Tele lenne az is szemetelő turistával, előbb-utóbb ott is kitelepülne valami kocsma. Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell kitakarítani. de van más, sokkal fontosabb is a kerületben.

Minden ballib bérretteg 2019.09.06. 10:28:20

Fizetett hiszti poszt..
Bérrettegés rulez.. :DDD

WYW 2019.09.06. 11:00:55

@kisnagyember: Illés Zoltán soha nem volt polgármester a VI. kerületben.
Igaz enélkül is elég sokat tudott ártani a hülyeségeivel.

kisnagyember 2019.09.06. 17:47:17

@WYW: Valóban, országgyűlési képviselője volt a kerületnek. De ettől még tény, hogy ellenezte a Jókai térre tervezett mélygarázs építését és egyebeket is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2019.09.06. 22:48:04

Hát ja. Nem csinálták meg, de legalább még el se baszták. Legutóbb még a fáékat is mind ki akarták végnai, mondván allergének. Csakhogy nem azok - még ha akad is akit a szálló szösz zavar - hiába mondott hassay mást. De engem nem zavar, hogy nem nyúltak máég hozzá. Igy legalább mg nem basztáék széjjel.

Viszont a blogger igazán rákérdezhetett volna az önkormányzatnál. Ha már azért kapja a pénzét a momentumtól hogy tolja a kampányt - még ha szarul is.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek