6ker

Szeretem Terézvárost!

Soproni Tamás bemutatta polgármesteri programját
Elolvastuk, összefoglaljuk

Közelednek az október 13-i önkormányzati választások. 2019-ben kerületünkben mindössze két jelölt közül választhatunk: a Fidesz által indított regnáló polgármester, Hassay Zsófia, és a teljes ellenzék által támogatott Soproni Tamás között fog eldőlni, ki irányítja Terézvárost 2019 és 2024 között.

soproni_tamas3.jpg

KÉP: Soproni Tamás, az ellenzék közös polgármesterjelöltje augusztus 31-én mutatta be programját a nagyközönségnek

 

Hatodik kerületi lakosként vártuk már, hogy a jelöltek bemutassák programjukat városunk fejlesztésére a következő 5 éves ciklusban. Ezt eddig csak Soproni Tamás tette meg, aki másfél hete közzétette vállalásait. Sajnos Hassay Zsófia programjára azóta is hiába várunk, és a Fidesz eddigi gyakorlatát ismerve ez a továbbiakban is feltehetően így marad.

Nem várunk hát tovább, hanem bemutatjuk az ellenzék közös polgármesterjelöltjének terveit. A program teljes egészében letölthető PDF-formátumban Soproni weboldaláról (www.sopronitamas.hu).

 

Zöld Terézváros

A „Beton helyett fák, szemét helyett rend” szlogennel jelzett anyag 23 oldalban, 10 fejezetben mutatja be Soproni ajánlatát a terézvárosiaknak. A fejezetek egy-egy téma köré épülnek, és egyenként 3-7 konkrét programpontot tartalmaznak. Ezek a programpontok azokat az intézkedéseket írják le, amelyeket a polgármesterjelölt megválasztása esetén végre fog hajtani, hogy a fejezet elején felvázolt problémákat megoldja.

A program kiemelten, 7 pontban is foglalkozik a Zöld Terézváros létrehozásával, 10.000 m2 új zöldterületet ígérve a kerületbe. A Podmaniczky-park már ismert javaslata mellett figyelemre méltó az új szabályozás, miszerint minden felújítás során kötelező lesz fákat ültetni. Míg a szűkebb utcában egy oldalra helyezve a közműveket fásítási programba kezdenek (pl. Csengery, Szondi u.), addig a 12 méternél szélesebb utcákba fasorokat telepítenek. A zöldítésbe bevonják a cégeket és a helyi közösségeket, kedvezményeket adva nekik, ha gondozzák a környékükön növő fákat.

 epreskert2.jpg

 KÉP: Az Epreskert, a Képzőművészeti Főiskola kertje. Soproni tervei szerint az intézménnyel egyeztetve megnyitnák a nagyközönségnek a zöldterületet, cserébe segítenék a rendbe tételét. 

 

Rend, tisztaság és átláthatóság

Hasonlóképpen hangsúlyos pontok a tiszta, rendezett városképet ígérő intézkedések. A kerület takarítására kétszer annyit költenének, mint a jelenlegi városvezetés (így utolérve a hasonló problémákkal küszködő 7. kerület jelenlegi keretét!). Blogunkon is rengeteget írtunk a borzalmas állapotokról, szeméthegyekről és mocsokról, amik Terézváros szinte minden részén uralkodnak, így ezeket a pontokat különösen üdvözöljük.

Emellett a Nyugati aluljáró és a katasztrofális állapotban lévő homlokzatok felújítását is olvashatjuk a programban. A lakók nyugalma érdekében megtiltják a hétvégi építkezéseket, lecserélik az elavult térfigyelő kamerákat, kulturált mosdókat telepítenek a játszóterekre, és más eszközökkel is biztosítják a normális közrendet a kerületben.

A rendet az önkormányzat saját háza táján is biztosítanák Soproniék. Minden önkormányzati szerződést és vagyonnyilatkozatot nyilvánossá tennének, elérhetővé és kereshetővé tennék az önkormányzat költségvetését és határozatait a kerületi lakosok számára. Emellett felülvizsgálnák az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeit, és megtiltanák, hogy az önkormányzat offshore cégekkel kössön szerződést. Mondjuk ezek olyan alapvető dolgok, hogy az ember csak néz kerek szemekkel, hogy hogyan lehetséges, hogy ez most nem így működik… Mindenesetre üdvözöljük a terveket.

 

Bővülő támogatás az időseknek, ingyentaxi Hassay kocsijából 

Az idősek és a rászorulók támogatására számos konkrét javaslat található Soproni programjában, ami nem meglepő egy magát szociáldemokratának valló polgármesterjelölttől.

Létrehoznák a kerületi Idősek Tanácsát, hogy jobban bevonják az időseket a problémáik megoldásába. Legfeljebb 7 naposra rövidítik a rendelőintézeti várólistákat, és mobil gyógyszertárat hoznak létre a polgármesterasszony luxusautójából az idősek részére. Soproni később egy Facebook-bejegyzésében több más, kifejezetten időseket támogató részletes javaslat mellett Hassay autóját az idősek ingyentaxijaként is emlegeti. Bővítenék a nyugdíjasoknak adott kedvezményeket is, szabadon felhasználható kulturális utalványt biztosítva a részükre.

Hosszú, részletes programpont foglalkozik a szociális bérlakások felújításával, valamint egy új, kerületi lakhatást segítő modellel. Ez a megoldás bevonná a kerületben található üres, kihasználatlan lakások tulajdonosait, és ösztönözné őket azok becsatlakozására az önkormányzati bérlakás-programba. Őszintén reméljük, hogy az elérhető lakások jelentős emelkedése valódi segítséget fog hozni annak a nem kevés rászorulónak, akik jelenleg hiába várják, hogy önkormányzati lakásba költözhessenek.

Mindenképpen ki kell emelnünk a zuglói mintára bevezetendő minimumjövedelmet, ami az egy főre jutó 26.000 Ft-os minimumot garantálná minden hatodik kerületi lakosnak.

terezvaros_homlokzat.jpg

KÉP: Tetszőleges fotó Terézvárosból - dézsába erőszakolt fa, omló vakolat. Soproni programjában mindkettőre kínál megoldásokat.

 

Oktatás, képzés, kultúra

Bár az állam elvette a város iskoláit, Soproniék ösztöndíjakkal, tanulmányi kirándulásokkal, ingyenes nyelvi és informatikai képzéssel és egyéb támogatásokkal pótolnák ki azt, amit az állami oktatás nem képes megadni a hatodik kerületi gyerekeknek és fiataloknak.

Helyi blogként különösen örültünk annak a pontnak, melyben Soproni azt ígéri, hogy propaganda helyett valódi újságírás lesz a kerületben: 

„Nekünk nem az a célunk, hogy minden önkormányzati média dicshimnuszokat zengjen rólunk, függetlenül a teljesítményünktől – ez a Fidesz mentalitása. Valódi újságírást akarunk, amely tájékoztatja az itt lakókat a kerület ügyeiről, problémáiról és a megoldásokról.”

Így legyen!

 

Kutyák, macskák és egyéb állatfajták

Soproni Tamáshoz közel álló forrásokból úgy tudjuk, a polgármesterjelölt nagy állatbarát. Ez meglátszik polgármesteri programján is, melyben külön fejezetet szentel az állatok védelmének és az állattulajdonosok támogatásának. Az új kutyafuttatóktól és kutyavécéktől a chipes ellátás, ivartalanítás és oltások kedvezményessé tételéig széleskörű és átgondolt javaslatokat olvashatunk a programban.

Állatbarátként ezt mi is örömmel olvastuk.

 

Ránézésre megvalósítható

Nehéz belekötni bármibe is a programban, különösen úgy, hogy az intézkedések nagy része nem igényel jelentős forrásokat. Inkább okos, átgondolt, 21. századi szemléletmódot tükröző javaslatokat olvashatunk. Természetesen vannak köztük olyanok, amelyek láttán az embernek eszébe jut a klasszikus „Miből?” kérdése.

De ne felejtsük el, hogy nem Borsodban, hanem az ország egyik legnagyobb bevételével rendelkező városában lakunk. A jelenlegi vezetés azzal büszkélkedik, hogy a város pénzügyei sosem voltak még ilyen jó bőrben, és milliárdos megtakarításai vannak a 6. kerületnek.

Mivel ahogy az ősi indián közmondás tartja: „a pénzt nem lehet megenni”, épp itt az ideje, hogy felelős módon, az itt lakók érdekében, értelmes dolgokra kezdje valaki költeni a város pénzét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr9315052050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek