6ker

Szeretem Terézvárost!

Soproni: "Rendet teszünk a 6. kerületben!"
Ez ellenzék közös polgármesterjelöltje válaszolt olvasóink kérdéseire

A múlt héten hirdettük meg a lehetőséget olvasóinknak, hogy feltegyék kérdéseiket Soproni Tamásnak, az ellenzék közös polgármesterjelöltjének Terézváros-programjával kapcsolatban. A beérkezett kérdéseket ígéretünkhöz híven elküldtük Soproni Tamásnak, aki meglepően hamar válaszolt. A kérdéseket igyekeztünk eredeti formájukban feltenni, de néhány helyen egyértelműsítettük azokat, vagy összevontunk két, ugyanarra vonatkozó kérdést. A polgármesterjelölt válaszait változatlan formában közöljük.


soproni_tamas_valaszolt1.png

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Sokat szapulják a jelenlegi városvezetést, de az kétségtelen eredménye, hogy ha be nem is fejezte, de legalább elkezdte felújítani a Hunyadi téri vásárcsarnokot. Folytatják-e az elkezdett munkálatokat, rendbe hozzák-e a csarnok belsejét?

SOPRONI TAMÁS: A fideszes vezetés 9 év alatt arra volt képes a vásárcsarnok kapcsán, hogy kétszeri nekifutásra és felállványozásra majdnem sikerült kitatarozniuk a homlokzatát. Ez a tempó nekem nem elfogadható, se mástól, se magamtól. A piac belső felújítását természetesen el fogjuk végezni, hiszen jelenlegi állapota tarthatatlan és méltatlan Terézvároshoz. Azt pedig nyugodt szívvel megígérhetem, hogy ehhez nem lesz szükség egy teljes további polgármesteri ciklusra.


VÁLASZTÓPOLGÁR: Megválasztása esetén megtartja-e a nyugdíjasoknak nyújtott támogatásokat?

SOPRONI TAMÁS: Kevés pozitívum mondható el a jelenlegi városvezetésről, de azt el lehet ismerni, hogy szánt figyelmet az idősek támogatására. Nekem az a véleményem, hogy sajnos nem eleget. Baloldali érzelmű emberként én azt vallom, hogy azokra, akiknek nagyobb szükségük van rá, akik elesettebbek, nehezebb életkörülmények között élnek, mindig jobban oda kell figyelnünk. Épp ezért, miközben megtartjuk az idősek jelenlegi kedvezményeit, a kisnyugdíjasok számára újakat is be fogunk vezetni. Ide tartozik például a fűtéstámogatás, melynek összegét a kisnyugdíjasok számára megduplázzuk, hiszen nekik jelenleg minden hónapban nyugdíjuk egy jelentős részét kell, hogy rezsire költsék. Emellett szabadon felhasználható kultúrautalványokkal is fogunk segíteni abban, hogy az idős terézvárosiak maguk dönthessék el, milyen kulturális programok látogatásával töltik megérdemelt pihenésüket. 

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Nekem tetszenek a program ígéretei, egy csomó közvetlenül is érint. Csak az a kérdés merült fel bennem, hogy MIBŐL?

SOPRONI TAMÁS: Jogos kérdés, és természetesen mi is feltettük magunknak. A program elemeinek egy jelentős része minimális pénzbe kerül, leginkább szándék, szemléletmód és cselekedni tudás kérdése. Ha egy polgármester 9 év alatt egyetlen tér felújítását tudja kiemelni eredményének, akkor ott komoly szervezési és vezetési hiányosságok, és nem pénzhiány áll a háttérben. 

A városnak egyébként, miután a kormány 2010 után nagyvonalúan rendezte adósságállományát, vannak megtakarításai, melyeket értelmesebb célokra is fel lehetne használni, mint állampapírban parkoltatni, ahogy a jelenlegi városvezetés teszi. A pozitív pénzügyi mérleg jól hangzó propaganda, de ha ezt úgy érjük el, hogy közben alapvető fejlesztések maradnak el, akkor az inkább az alkalmatlanság jele. 

Megválasztásom esetén azonnal évi 60 millió forintot szabadítunk fel a terézvárosiak számára azzal, hogy nem hosszabbítunk szerződést a Fidesz helyi propagandistáival. A Hatoscsatorna például jelenleg a helyi és az országos Fidesz szócsöveként működik, ha épp nem gyűlöletkeltő, rasszista és kirekesztő megszólalásoknak ad teret. Nem kötelezhetjük a hatodik kerületieket arra, hogy adójukból egy ilyen tévét tartsanak fenn. 

A másik jelentős megtakarítás az önkormányzat által bizonyíthatóan túlárazott közbeszerzések megszüntetéséből, egy tiszta, átlátható és versenyalapú közbeszerzési gyakorlat bevezetéséből adódik. Az eddig birtokunkba került dokumentumok alapján nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy éves szinten tízmillió forintos nagyságrendben folyt át a terézvárosiak pénze a fideszközeli vállalkozókhoz az elmúlt években az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzések következtében. 

További jelentős összegeket várunk a szálláskiadás kifehérítéséből. Nem szeretnénk, ha a közterheket kizárólag a tisztességesen működő szálláskiadók viselnék. Az Airbnb-vel és a hozzá hasonló nagy szállásadó oldalakkal az önkormányzat közvetlenül fog szerződést kötni, és tőlük szedi be a szálláskiadást terhelő adót, így megelőzve az adóelkerülést. 

Csak ez a három intézkedés éves szinten közel kétszázmillió forintos megtakarítást jelent Terézvárosnak, melyet értelmesebb célokra, az itt élők érdekeiben fogunk felhasználni. 

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Nálunk az utcában rendszeres, hogy kutyaszarral van végigdíszítve a járdaszegély. Mit fog kezdeni az egész kerületet elárasztó mocsokkal, elsősorban az állati (néha emberi) ürülékkel?

SOPRONI TAMÁS: Bár az itt lakóknak nagy felelőssége van abban, hogy mennyire vigyáznak saját városukra, az önkormányzatnak meg abban van felelőssége, hogy ezt mennyire szabályozza, és milyen eszközökkel segíti. Mi mindkettőben változást fogunk hozni Terézváros életébe. 

Egyrészt szigorúan szabályozni és büntetni fogjuk a szemetelést és a közterület rongálását. Amikor azt mondjuk, hogy zéró toleranciát hirdetünk a szemét ellen, akkor ezen azt a viselkedést is értjük, ami a szemét és a kosz kialakulásához hozzájárul. Az elkövetők gyakran nem az itt lakók, hanem a kerületen átáramló turisták és nem hatodik kerületiek. Határozottan fel fogunk lépni velük szemben, mert nem megengedhető, hogy Terézvárost teleszemeteljék. 

De egy belvárosi kerületben az utcák tisztán tartásában az önkormányzatnak is nagyon komoly felelőssége van. A duplájára emeljük a köztisztaságra fordított pénzt, új, korszerű takarítógépeket vásárolunk és 300 új, kulturált szemetest helyezünk ki az utcákra. Emellett új kutyafuttatókat hozunk létre a város megújuló parkjaiban és tíz új kutyavécét is kihelyezünk a kerület különböző pontjain. Rendet teszünk a 6. kerületben!

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Az Eötvös utcán található MÉH-teleppel mit fognak kezdeni? A kora reggeltől beinduló törés-zúzás és a mindenfele széthagyott szemét élhetetlenné teszik a környéket! Már számtalanszor bejelentettük ezt és leveleztünk különféle hatóságokkal, de semmi nem történt az ügyben.

SOPRONI TAMÁS: Jogosan felmerülő kérdés, hogy mit keres a történelmi belváros szívében egy MÉH-telep. Tényleg ez a legjobb hely-e neki, nincs-e jobb alternatíva a működésére? Amit megígérhetek, hogy polgármesterként olyan önkormányzatot fogok kialakítani, ami az ilyen bejelentéseket kivizsgálja, és a felelősség elhárítása helyett megoldásokat keres rá minden érintett megelégedettségére. Ha a város működéséről és az itt lakók életminőségéről van szó, nem fogják tőlünk azt hallani, hogy ez nem a mi felelősségünk. Jelen esetet is meg kell vizsgálni közelebbről, és az önkormányzatnak minimum közvetítői szerepet vállalnia a probléma megoldásában. Hogy ez telekcserével, a telep működésének átalakításával, a szabályozás pontosításával vagy más eszközökkel érhető el, azt a részletek ismeretében lehet majd eldönteni.

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Hogyan képzeli a zöldítést, amikor minden csupa beton a kerületben? Hova férne ide még fa?

SOPRONI TAMÁS: Csak Tarlós István hiszi azt, hogy nincs több hely fának Budapesten. Talán titkon reméli is, mert szerinte a fákkal csak a baj van, több törődést igényelnek, mint a betonépületek. De aki akar, az talál megoldást a kerület zöldítésére. A Csengery és a Szondi utcákban például azonnal fásítási programba kezdünk, mégpedig az átmenő forgalom csillapításával párhuzamosan. Nem szeretnénk, ha Terézvárost a nem a kerületben lakók is tömegesen parkolóhelynek használnák, ezért a parkolóhelyek harmadát vissza fogjuk adni a helyieknek. A többi parkolóhely egy részén pedig ésszerű keretek között, már működő modellek alapján fákat fogunk ültetni. A 14 méternél szűkebb utcákban közműalagutak kialakításával az utcák egyik oldalán felszabadítjuk a helyet az ültetett fák gyökérzetének. 

A fákat ápolni is kell, ezért az építményadóból kedvezményt fogunk adni azoknak a helyi vállalkozásoknak, üzleteknek és lakóközösségeknek, akik vállalják a fák rendszeres gondozását. 

De a modern városépítészetben a zöldítés nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen és a háztetőkön is megvalósul. Anyagilag is támogatni fogjuk a homlokzatok zöldítését és a tetőkertek kialakítását a kerületben. 

A terézvárosiak számára elérhető parkok számát is növelni fogjuk. A Képzőművészeti Egyetemnél kezdeményezni fogjuk az Epreskert egy részének megnyitását a látogatók számára. Valamint a fővárossal együttműködve a Podmaniczky utcai rozsdaövezetben létrehozunk egy új, hatalmas, fás-ligetes közparkot a terézvárosiaknak. Ide kutyafuttatókat, futópályát és játszótereket is tervezünk. 

 

VÁLASZTÓPOLGÁR: Többször elhangzott a jelölt úrtól, hogy az Andrássy út problémái (műfű, drága ingatlanok kiárusítása, értelmetlen fakivágások) Hassay Zsófia felelőssége. Én úgy tudom, az Andrássy út a főváros kezelésébe tartozik. Akkor miért a kerületi vezetést támadja ezekért?

SOPRONI TAMÁS: Nagyon könnyű azzal takarózni, hogy valami nem az én felelősségem. Ezt teszik a hivatalok, amikor megoldás helyett egymásnak passzolgatják a kényelmetlen ügyeket, ezt teszi Tarlós István, amikor széttárja a kezét és a kormányra mutogat a budapestieket közvetlenül érintő botrányok esetén. És ezt teszi Terézváros jelenlegi fideszes városvezetése is, amikor a fővárosra mutogatnak akár az Andrássy út, akár a 2016 óta ígérgetett Podmaniczky Park ügyében. 

Én polgármesterként nem a kifogásokat, hanem a megoldásokat fogom keresni. Lesznek olyan ügyek, amikor ezek a kerület közvetlen hatáskörébe tartoznak majd. Lesz, amikor együtt kell működnünk majd a fővárossal vagy akár a kormányzattal. És lesznek, lehetnek olyan problémák, amelyek bár alapvetően mások felelősségi körébe tartoznak, de a terézvárosi polgárok mindennapjait érintik. Ilyenkor felelős városvezetőként azt fogom keresni, hogy hogyan tudunk segíteni az itt élőkön akkor, ha ezt a segítséget nem kapták meg a fővárostól vagy a kormánytól. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr4015109288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Smith 3591 2019.09.23. 12:09:07

Üdvös lenne, ha a Lovag utca 5. sz. alatt található "Club Play 4 You" nevű (az egykori New Orleans Jazz Club helyén található), 18 éven felülieknek rúdtánc és "egyéb" szolgáltatásokat kínáló, a környékbeliek által egyszerűen csak szexklubnak nevezett hely nyitvatartási idejét korlátozni a Liszt Ferenc téri vendéglátókhoz hasonlóan éjfélig.
A klub dohányzó tömegei zajorgiát rendeznek az utca közepén, részeg és ki tudja milyen másállapotban lévő hordák rongálják az autókat, a környék lakói pedig nyaranta nem tudnak nyitott ablaknál aludni. Több bejelentés volt már az Önkormányzathoz, a rendőrséghez, ígértek is zajszintmérést, de semmi nem történt.
Bízom benne, hogy egy elkövetkező polgármesternek ez is fontos lehet!!!

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek