6ker

Szeretem Terézvárost!

Tízmilliókat csatornázhatott Fidesz-közeli cégekhez H. Zsófia és a Terézvárosi Vagyonkezelő
118 millióért felújított óvodai játszótér és egyéb elképesztő túlárazások a rendszerbe épített kiskapu segítségével

Ön szerint reális 36 millió forintot költeni egy 120 m2-es lakás kisebb felújítási munkálatainak elvégzésére? Vagy 134 millió forintot fizetni 235 m2-nyi helyiség funkciójának átalakítására? Esetleg 550 (!) millió forintot adni egy 380 m2-es emeletráépítésért? Nemcsak a 24.hu által megkérdezett szakértő, de mindenki számára durva túlszámlázásoknak tűnnek, aki valaha újított fel vagy építkezett a saját költségén. Hassay Zsófia és a Terézvárosi Vagyonkezelő szerint viszont ezek normális költségek. Nem csoda, hiszen nem a saját, hanem a terézvárosiak pénzét költik. A kedvezményezettek pedig természetesen Fidesz-közeli nagyvállalkozók, akik csak az elmúlt 2 évben 3,2 milliárd forintot tettek zsebre a Terézvárosi Önkormányzattól kapott zsíros közbeszerzésekből.

hassay_zs_1200.jpg

KÉP: Hassay Zsófia hallgat. Október 13-ig még megteheti.

 

A 24.hu-n ma reggel jelent meg az a cikk, ami végre lerántja a leplet a Terézvárosi Önkormányzat és a Vagyonkezelő működéséről, és Hassay Zsófia fideszes reflexeiről. Akit érdekelnek a részletek, mindenképpen olvassa el, mi összefoglaljuk a lényeget.

 

Azért vannak a jóbarátok

Az elmúlt 2 évben a terézvárosi közbeszerzések jelentős részét ugyanaz a hat cég nyerte el. És ebbe még nem számoltuk bele azt az 1,1 milliárd forintot, amit a Tiborcz István és Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozó ÉPKAR Zrt. kapott a Hunyadi téri Vásárcsarnok felújítására. Tudják, ez az, aminek kétszeri felállványozásra évek alatt talán már sikerül rendbe rakni a homlokzatát, miközben odabenn még mindig csernobili körülmények uralkodnak.

A hat cég, a Bástya Millenium Zrt., a HUFER-BAU Kft., a Fauna-Duó Kft., a Gesztelyi Fivérek Kft., a Vala-Bau Kft, és az R.S.Z. Építőipari Kft. mind-mind jól ismert szereplői a NER-nek.

A Bástya Millenium többségi tulajdonosa konkrétan 8 évig fideszes önkormányzati képviselő volt a XIII. kerületben,

de a többiek is rendszeres kegyeltjei voltak Kocsis Máténak és Rogán Antalnak a NER elmúlt 9 évében.

Azt pedig ismerjük, hogy a NER egyik alapköve, hogy mindig baráti cégekkel dolgoztass, mert így „családon belül” marad az adófizetők pénze. A családban pedig ugye mindenkinek csurran-cseppen, aki jóban van a családfővel.

 

Túlárazott közbeszerzések

Nem elég azonban, hogy valahogy mindig úgy alakult, hogy a legzsírosabb falatok a haverokhoz jussanak. Ezek a falatok ugyanis még így sem voltak elég zsírosak a csülökpörköltet szalonnával zabáló fideszes üzleti köröknek. Ezért a gyanú szerint

rendszerszinten építettek túlárazási technikákat a közbeszerzési folyamatba.

Ennek eredményeképp álljon itt a 24.hu gyűjtése alapján csak az elmúlt évekből néhány példa:

  • A Szív utcán a Bástya Millenium Kft. az óvoda udvarára 85 millió forintért alakított ki játszóteret. Aranyból készítették a mászókákat?
  • A Lövölde téren az R.S.Z. Kft. még tovább ment, és a játszótér felújításáért számlázott ki egy egészen elképesztő 118 millió forintos összeget.
  • A Podmaniczky u. 77. szám alatt a HUFER-BAU Kft., a Király u. 102-ben pedig az R.S.Z. Kft, újított fel rendőrlakásokat. A felújítás maga nagyon üdvözlendő, hiszen a kerületi rendőrök megérdemlik, hogy normális körülmények között lakjanak. De mi kerülhetett egy lakás állagjavításán 36, illetve 32 millió forintba?!
  • Ugyancsak szuper ötlet új helyiségeket adni a Védőnői Szolgálatnak a Király u. 88-ban. Na de 235 négyzetméternyi helyiség „kialakításáért” közel 135 milliót kiszámlázni?! Ennyiért új épületet lehet felhúzni ilyen méretben!
  • Hasonlóan botrányos túlárazásnak tűnik a HUFER-BAU Szondi utcai óvodán végzett emeletráépítése. Egy 380 m2-es szintért 550 millió forintot kért el a Fidesz-közeli cég.

Győrben egy teljes, 4500 fős stadiont húztak fel kevesebb, mint kétszer ennyiért!

 

Rendszerszintű pénzpumpa

A 24. hu részletesen leírja azt a rendszert, amit a Terézvárosi Vagyonkezelő alakított ki a közbeszerzéseknél arra, hogy a túlárazások észrevétlenek maradhassanak. A mintaköltségvetések szándékos manipulációja, a gyakori tételek súlyának indokolatlan alullövése, és a „speciális”, azaz megkötés nélkül árazható költségvetési tételek nyilvánvaló túlhasználása mind-mind trükkös eszközök a közpénz kicsatornázására a terézvárosiak zsebéből.

A legszomorúbb az egészben, hogy szándékosan alakítanak ki egy laikusok által teljesen átláthatatlan és követhetetlen rendszert, amit csak a körön belül lévő haverok értenek. Így éveken keresztül folyhattak a túlárazások anélkül, hogy bárki is észrevette volna őket.

 

Hassay Zsófia hallgat, a Vagyonkezelő törvényt szegve visszatartja az igazságot

A gyanús közbeszerzéseknek Soproni Tamás polgármesterjelölt és csapata igyekezett utánamenni. Vizsgálódásukat azonban a Terézvárosi Vagyonkezelő törvényi kötelezettségeit megszegve akadályozta, és nem adta ki Soproniéknak a szerződések részletes pénzügyi beszámolóit.

A Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. a Terézvárosi Önkormányzat cége,

felügyeletéért Hassay Zsófia polgármester a felelős.

A 24.hu által feltett kérdésekre Hassay Zsófia természetesen ugyanúgy nem válaszolt, mint ahogy hetek óta nem reagált a 6ker.blog nyílt levelére, és ahogy lassan 2 hónapja nem adott arra sem választ, hogy ugyan miből telt neki a 200 milliós budai villájára.

Szerencsére október 13-án megadhatjuk helyette a választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr4015168810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek