6ker

Szeretem Terézvárost!

Minden felmérés szerint Soproni az esélyes Terézvárosban, már csak egyvalami hiányzik

Most vasárnap önkormányzati választásokat tartanak, és itt, a 6. kerületben is alkalmunk lesz arra, hogy értékeljük az jelenlegi városvezetés teljesítményét, és beleszóljunk kerületünk jövőjébe. A helyzet Terézvárosban könnyen átlátható. A fideszes Hassay Zsófiával szemben az ellenzék közös jelöltet indított a polgármesteri székbe: a Momentum korábbi alelnökét, Soproni Tamást. Megvizsgáltuk, hogy az elérhető adatok alapján melyik jelöltnek van nagyobb esélye arra, hogy október 13. után Terézváros polgármestere lehessen.

ogy2018.jpg

 

Kezdjük a tavalyi országgyűlési választások eredményeivel! Az akkori választói preferenciák Terézvárosban egyértelműen megmutatták, hogy alapvetően ellenzéki kerületről beszélünk. Ahogy az ábrán is látszik, a választók alig több mint egyharmada szavazott a Fidesz listájára, míg az ellenzék közel kétharmados támogatottságot szerzett. 

Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok viszonylag gyors megegyezés után idén teljeskörű összefogással közös jelöltet indítottak a fideszes Hassay Zsófia ellen. Soproni Tamás az összes érdemi szavazói bázissal rendelkező ellenzéki párt támogatottságát élvezi, úgy kerületi, mint országos szinten. A tavalyi országgyűlési választások eredményei így egyértelműen Sopronit teszik esélyessé.

 

ep2018.jpg

 

A következő elérhető mérés az idén májusi EP-választás adatai. Itt már külön bontottuk a Sopronit jelölő szervezetek eredményeit, és az egyéb pártokra leadott szavazatokat (Mi Hazánk Mozgalom, Munkáspárt, MKKP). A különbség ezen a szavazáson is elsöprő volt a közös ellenzék javára, 15 százalékponttal többen szavaztak rájuk, mint a Fidesz listájára.

Kis érdekesség, hogy ezen a választáson a Momentum listája kapta a Fidesz után a legtöbb szavazatot, és 21,7%-os támogatottsággal a legerősebb ellenzéki párttá váltak a kerületben. A Momentum korábbi alelnökeként és népszerű politikusaként Soproninak az EP-választások eredménye alapján is sokkal nagyobb esélye van a polgármesteri címre, mint fideszes ellenfelének. 

 

eselyek_1200.jpg

(A felmérést az IDEA Intézet végezte, online, kvótás mintavétellel, 500 fő megkérdezésével szeptember 10 és 17. között. A mintavétel reprezentatív a Terézvárosban lakcímmel rendelkező, választókorú népességre a főbb szociodemográfiai mutatók tekintetében.)

 

Hogy ne csak pártokra leadott szavazatokkal számoljunk, megszereztük az IDEA intézet legfrissebb közvéleménykutatásának kerületi adatait. Az előző két adatsorhoz képest itt a bizonytalan és a szavazni nem tervező választókkal is számoltunk. 

Az előzőek után talán nem meglepő, hogy a felmérés szerint Soproni Tamás támogatottsága több mint 6 százalékponttal haladja meg a fideszes Hassay Zsófiáét, és az összes választópolgár 42,7%-ával a háta mögött abszolút esélyes arra, hogy 2019. október 13. után ő legyen Terézváros polgármestere.

 

Mindezek azonban csak múltbeli adatok és felmérések. Ahhoz, hogy a szándékok valósággá váljanak, cselekedni kell.

Mindannyiunknak el kell mennie szavaznia október 13-án ahhoz, hogy Terézváros olyan vezetést kapjon, amilyet valóban megérdemel. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://6ker.blog.hu/api/trackback/id/tr8215208902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Járókelő

Kerületi hírek

Utolsó kommentek